Haber

Bu öneriler boğaz ağrısını hafifletiyor

Kış aylarında çok sık karşılaşılan bir sorun olan ‘boğaz ağrısı’ yaşam kalitemizi olumsuz etkileyecek boyutlara ulaşabiliyor. Yutkunmayla şiddeti artan ve kaşıntı, tahriş ve yanma hissinin eşlik ettiği boğaz ağrısında yiyecek çiğnemek, hatta su içmek ağrılı hale gelebilir. Boğaz ağrısına sigaradan alerjiye neden olan faktörlere, anjinden tümöre kadar birçok faktör neden olabilir. Kış aylarında en sık soğuk algınlığı, grip ve Kovid-19 gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar nedeniyle görülüyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi  Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayça Özbal Koç, Boğaz ağrısının süresi uzadığında ve ek şikayetler başladığında mutlaka doktora başvurulması gerektiğine işaret ederek, “Kış aylarında sebep genellikle virüs kaynaklı enfeksiyonlar olsa da birçok hastalık da boğaz ağrısına neden olabiliyor. Bu nedenle boğaz ağrısını doktora danışmadan gidermeye çalışmak, hastalığı ağırlaştırır ve dolayısıyla tedaviyi zorlaştırır. Uzun süren boğaz ağrısının altında yatan nedeni belirlemek için detaylı muayene ve gerektiğinde testler yapılır. “Teşhis konulduktan sonra hedefe yönelik ve hastaya uygun tedaviye başlanır” diyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayça Özbal Koç, Üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan boğaz ağrılarına karşı dikkat etmeniz gereken kuralları anlattı; Değerli tekliflerde bulundu!

Gün boyunca bol miktarda ılık su için! Vücuttaki sıvı azaldığında tükürüğün azalması boğaz bölgesinde kuruluğa neden olur ve bu da ağrının şiddetlenmesine neden olur. Bu nedenle boğazınız ağrıdığında gün boyu bol su tüketmeye özen gösterin. Doç. Ayça Özbal Koç, herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle herhangi bir kısıtlamanız yoksa günde 2 litre (8 bardak) su tüketmeniz gerektiğine dikkat çekerek, “Vücudunuzu yormadan, gün boyu oda sıcaklığında su içmek. veya mide bulantısına neden oluyorsa, boğazı nemlendirerek şikayetlerinizi azaltacaktır.” “Bu çok önemli” diyor. Tuz ve karbonatla gargara yapın Düzenli olarak gargara yapmak boğaz ağrısını geçirmenin etkili yollarından biridir. Doktorunuzun önerdiği ilaç formundaki gargaraların yanı sıra evde gargara yapmak da boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Doç. Ayça Özbal Koç, tuz ve karbonat içeren gargaranın nemlendirici, boğazı temizleme ve enfeksiyon mikroplarını yok etme etkisine sahip olduğunu belirterek, “Oda sıcaklığındaki bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat ekleyin. . Günlük hazırladığınız gargaralarla sabah ve akşam hem ağzınızı hem de boğazınızı temizleyebilirsiniz. Ancak gargara yaptıktan sonra içeriği zararlı olmasa da büyük bir kısmını yutmamaya dikkat edin.” Kesinlikle sigarayı bırakın! İçerdiği dört binden fazla zararlı kimyasalla sağlığımız için büyük tehdit oluşturan sigara, aynı zamanda boğaz ağrısına da neden olabiliyor ve var olan ağrının daha da kötüleşmesine neden olabiliyor. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için sigara içiyorsanız mutlaka bırakın ve dumanına maruz kalmaktan kaçının.

Bal, zencefil ve limondan yararlanın Boğaz ağrısını gidermek için bal, zencefil, limon ve çeşitli bitki çaylarını da çok fazla tüketmeden kullanabilirsiniz. Bu besinler ve çaylar antibakteriyel özellikleri ve boğazı yumuşatıcı özellikleriyle tedavi edici etkilerinin yanı sıra şikayetlerin giderilmesini de sağlıyor.

Odanızı nemlendirin Odanın nemlendirilmesi; Burun ve boğaz mukozasının kurumasını önlemek, burunda kabuk oluşumunu önlemek, girişi enfeksiyona hazırlayacak kuru doku oluşumunu önlemek önemlidir. Buhar makinelerini kullanabilir veya radyatörlerin üzerine su dolu kaplar veya ıslak havlular koyarak ortamınızı nemli hale getirebilirsiniz.   Boğazımız neden ağrıyor?

  • Soğuk algınlığı, grip, covid-19 ve virüslerin neden olduğu bazı döküntülü hastalıklar
  • Bakteriyel enfeksiyonlar. (Özellikle halk arasında anjina olarak da bilinen streptokok)
  • Alerjiler, kuru ortam, hava kirliliği
  • Sigara veya tütün ürünleri kullanmak veya bunların içildiği ortamda bulunmak
  • Mide asidini artıran besinler
  • Ses hijyenine dikkat etmeden uzun süre yüksek sesle konuşmak veya bağırmak
  • Çeşitli tümörler boğaz ağrısına neden olabilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

seyhan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu