Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan uluslararası gıda emtia fiyat endeksi, Mayıs ayında hububat, bitkisel yağlar ve süt ürünleri fiyatlarındaki önemli düşüşler nedeniyle gerileyerek son iki yılın en düşük seviyesine geriledi. yıl.
Şeker ve et fiyatlarındaki artışa rağmen dünya gıda fiyat endeksi diğer ürünlerdeki sert düşüşlerle son iki yılın en düşük seviyesine geriledi.
FAO Hububat Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,8 azalırken, dünya mısır fiyatlarında yaşanan yüzde 9,8’lik düşüş, üretimdeki olumlu seyir ve ithalat talebindeki durgunluğun etkili oldu.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi de Mayıs ayında yüzde 8,7 düşerek bir önceki yılın seviyesinin ortalama yüzde 48,2 altına düştü.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, kuzey yarımkürede mevsimsel olarak yüksek süt üretiminin ihracat fırsatlarının artması ve uluslararası peynir fiyatlarındaki keskin düşüş nedeniyle Nisan ayına göre yüzde 3,2 azaldı.
FAO Şeker Fiyat Endeksi, Nisan ayına göre yüzde 5,5 artarak, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 31 seviyesine ulaşarak üst üste dördüncü ay yükseldi.
FAO Et Fiyat Endeksi de, öncelikle Asya kümes hayvanı eti için devam eden yüksek ithalat talebi ve ABD’de sığır eti arzında devam eden sıkışıklık nedeniyle Mayıs ayında yüzde 1,0 arttı.